Соларни тротоари произвеждат ток за електромобилите

Тротоарите на бъдещето могат да бъдат покрити със слънчеви клетки – а чистата енергия от тях може да захранва електрическите автомобили. Унгарската компания Platio наскоро инсталира тестов фотоволтаичен тротоар с площ 5 квадратни метра, изработен от рециклирана пластмаса, до зареждаща станция за електромобили в Будапеща.

Тротоарната система със 720 Wp мощност се намира при една един от офисите на дружеството недвижими имоти и логистика ProLogis. Съоснователят на Platio Миклош Илиеш заяви, че екипът е изгради; системата за един ден. Когато чистата енергия от „паветата“ не се използва за зареждане на автомобили, тя помага за захранването на офис-сграда наблизо.

„Електрическата мобилност се развива бързо и търсенето на чиста енергия ще нараства също,“ коментира Илиеш. „Местните, независими възобновяеми енергийни източници могат да допълват или дори да децентрализират мрежата за електроразпределение“.

Соларните „павета“ на Platio интегрират соларни клетки в тротоарни елементи, изработени от рециклирана пластмаса. Хората могат да ходят по тези плочки спокойно, системата ще продължи да работи необезпокоявано и се интегрира безпроблемно лъм зарядната станция з електромобили.

Младат компания казва, че фотоволтаичните павета не се нуждаят от специална основа. Настилката може да бъде подобрена с много интелигентни функции. Компанията произвежда самите компоненти на системата, но наред с това се грижи и за инсталирането и наблюдението им.

„Разработчиците от Platio искат да докажат, че чрез превръщането на големи, абсорбиращи енергията тротоарни площи в големи фотоволтаични масиви, върху които може спокойно да се ходи, производство на чиста енергия може да се осъществява в голям мащаб, без соларните системи да заемат ценно място или да се налага промяна на градския пейзаж“, заявиха създателите на системата.

Снимки: Platio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*