Създадоха рециклируема смола за вятърни турбини

Консорциум, съставен от индустриални, правителствени и академични институции е разработил нова смола, предназначена за използвне в производството на вятърни турбини.

Смолата, която понастоящем се използва за фибростъклото у вятърните турбини, изисква много енергия за направа – а и не може да се рециклира.

Институтът за иновации и усъвършенствано производство на композити разработва нова смола, която да се използва за изработката на турбини, автомобили, резервоари за съхранение на сгъстен газ, самолети и спортни стоки.

Когато вятърна турбина, изработена от новия материал, достигне очаквания край на експлоатационния си живот – след около 20 години употреба – повечето елементи от структурата й ще бъдат рециклируеми.

„Какво по-добро приложение от това да се обърнем към вятърната енергия, където мислим за енергия и устойчивост едновременно? Това е голямото предизвикателство при производството на композитни материали“, коментира Дъг Адамс, професор по граждански екологичен инженеринг в Университета Вандербилт. „Тази технология на композитните материали е вълнуваща, защото затваря кръга на устойчивостта във вятърната енергия“, добави той.

Смолата, наречена „Елиум“, е осигурена от индустриален партньор Arkema и може да бъде третирана при стайна температура без да уврежда фибростъклото, както и да се създава собствена топлина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*