ЕС чака страните-членки да представят адекватни планове за чист въздух

Европейската комисия ще реши следващия месец дали да предприеме правни действия срещу девет държави-членки за нарушаване на правилата на ЕС за замърсяването на въздуха. Сега от тях се очаква да представят планове за скоропостижно разрешаване на проблема.

Неотдавна еврокомисарят по околната среда Карменю Велла проведе среща с еко-министрите на страните, при които е налице превишение на нормите за чистотата на въздуха, и даде да се разбере, че „търпението на Брюксел изтънява“. Страните, които следва да вземат спешни мерки за въздуха, включват големите Германия, Великобритания и Франция, както и Италия, Испания, Румъния, Унгария, Чешката република и Словакия. В момента ЕК чака от тях да представят „допълнителни надеждни, навременни и ефективни мерки“ за намаляване на замърсителите като азотен оксид и прахови частици.

Комисията изчислява, че около 400 000 души умират всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Въпреки това въведените цели за атмосферната чистота за 2005 г. и 2010 г. все още не се спазват в 23 от 28 страни в ЕС.

Германия, в писмо до Комисията от 11 февруари, заяви, че готви планове за предоставяне на безплатен обществен транспорт в градовете, страдащи от проблеми с качеството на въздуха. Страната предвижда и по-конвенционални мерки. Френският министър на околната среда на свой ред каза в изявление, че планира да се срещне с местните власти в районите с много замърсен въздух, за да изготви план до края на март. Италия изпрати свое собствено писмо до Брюксел, очертавайки плановете да похарчи 6,5 милиарда евро за подобряване на качеството на въздуха „през идните години“, се казва в съобщение на еко-министерството. Сред проектите има подобрения на местните и регионалните автобусни линии и стимулите за устойчиви транспортни проекти.

Полша и България вече имат заведени съдебни дела заради липсата на адекватни мерки по въпросите на качеството на въздуха.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*