Италия иска да въведе интелигентни магистрали с дронове за първа помощ

Магистрали, по които се движат самоуправляеми коли, а безпилотни летателни апарати оказват първа помощ при нужда – така си представят интелигентния транспорт дизайнерите от италианското студио Carlo Ratti Associati и магистралната агенция ANAS. Техният проект за „интелигентни магистрали“ разчита описаната картина да гарантира на пътуващите хора по-безопасно, по-бързо и по-ефективно придвижване. Освен да оказват първа помощ, дроновете ще предупреждават за опасни пътни условия напред по пътя. Програмата за умните магистрали може да бъде внедрена у над 2500 километра магистрални пътища в Италия.

Системата, замислена от студиото, се базира на „летящи“ пилони, оборудвани с множество сензори и Wi-Fi връзки. На върха на всеки пилон следва да има станция за презареждане. От нея могат да излитат дронове, за да извършват мониторинг на пътя. Безпилотните летящи машини могат да извършват серия задачи: всичко от поддръжка до пътна помощ, както и откриване на аварии, пожари и наводнения.

Събраната от дроновете информация ще има за задача да информира водачите в реално време за пътните условия, които ги очакват. Директни, персонализирани съобщения могат да бъдат изпращани до бордовите инфосистеми на автомобилите – за да предупреждават шофьорите за какво да бъдат нащрек. Всяко превозно средство от своя страна ще може да връща данни към системата.

“С този проект се стремим да “наслагваме“ един дигитален „слой“ върху съществуващата физическата инфраструктура на нашата пътна мрежа, за да събираме по-добри данни за нашите магистрали”, каза Карло Рати, основател и съдружник на CRA и професор по практиката на градоустройствените технологии в Масачузетския технологичен институт. “Следващата стъпка ще бъде да се обединим данните в информационен пул, образувайки нещо като „интернет на пътищата“. Това ще ни направи готови за за следващия революционен пробив, който е вероятно да се случи през следващото десетилетие: пристигането на самоуправляемите превозни средства”, добави той.

Изображения: Carlo Ratti Associati

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*