Водоустойчиви кули ще издържат на двуметрови наводнения в Ню Йорк

Нюйоркската архитектурна фирма DFA разкри плановете си за 19 цилиндрични жилищни кули, които могат да издържат на 2 метра покачване на морското равнище. Те са предназначени за парцел в Манхатън и са базирани на решетъчни фасади с много растителност. Кулите са проектирани да отговорят на липсата на достъпни жилища в града, които да са устойчиви на наводнения.

Кулите ще предлагат апартаменти, както и развлекателни и търговски площи, и ще са предназначени за терен, който понастоящем е зает от паркинги и футболно игрище. Очаква се сградите да функционират като плаващи острови в случай на наводнение. Най-ниските апартаменти са разположени на 1,50 метра над очакваните нива на водата при силна буря. Издигната пътека преминава по протежение на основата и свързва поредица от обществени павилиони.

“Сед 2050 г. чести наводнения ще започнат да поглъщат бреговата линия, затова красивата палуба се превръща в плаващ остров с нови пътеки, построени да свърват еволюиращата екоситема от влажни зони на Манхатън”, казват от DFA.

Архитектите са проектирали комплекса като отговор на строителните тенденции в Ню Йорк. Те го описват като дългосрочно решение, което ще “предпази града от бързите промени в околната среда и ще защити бъдещите поколения хора”.

   

Графика: DFA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*