Общностен център от дърво и бамбук изникна на мястото на старо депо за отпадъци във Виетнам

Една стара площадка за депониране на отпадъци във Виетнам бе преобразена в красив и устойчив павилион, изграден от бамбук и трамбована земя, за да послужи за общностен център в селото Мао Ке. Наречена „БЗ“ (бамбук+земя), постройката е дружелюбно пространство, което се състои от зигзагобразна стена от трамбована пръст, прорязана от множество отвори и покрита с покрив от бамбук. Проектът е предназначен да създаде “приятелско пространство в задушаващите се градски райони”, които все повече са доминирани от бетон.

Разположена в центъра на популярния виетнамски град Мао Кхе, “БЗ“ представлява павилион с площ от около 220 кв.м., изработен от местни естествени материали и построен с местен труд. “Целта на пространството “БЗ“ е да се помогне за повишаване на обществената осведоменост относно нуждата от подобни приятелски пространства за общността в контекста на урбанизацията и бетонизацията, която постепенно задушава Мао Ке – един от най-гъсто населената градове в Виетнам,” обясниха архитектите от H&P Architects, проектирали павиоиона. Те се надяват дизайнът на пространството да помогне за запазване на човечния облик на местната общност и за създаването на устойчиви пространства за бъдещите поколения, които да черпят от днешната дружелюбност.

Основата на проекта е 40-сантиметрова стена от трамбована земя, която се движи на зигзаг. Нейната къса, асиметрична форма се откроява на фона на „кльощавите“ модерни апартаменти в околността. „Случайно“ разположените прозорци свързват различните пространства, заградени от стената, и насърчават естествената вентилация. “БЗ“ приятелско пространство разполага с няколко многофункционални открити площи, а сервизното помещение, кухнята и тоалетните се намират в напълно затворена сграда от трамбована пръст в източната част на постройката.

   

Снимки: Нгуен Тиен Танх, Доан Танх Ха

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*