Исторически италиански град продава къщи за по 1 евро

Ако идеята ви за хубав живот е да имате масивна каменна къща в исторически италиански град сред красива природа, спрете да мечтаете. Само за едно евро можете да сбъднете мечтата си. Това е така, защото град Ололай в Сардиния продава къщи на купувачи, които биха инвестирали известно количество пари и сили, за да възстановят красивите старинни каменни домове.

Красивият град Ололай почива в планините Сардиния – остров край бреговете на Италия в Средиземно море. Градът има над 200 каменни жилища. Повечето от тях се разпадат, а населението бързо намалява. За да се преодолее проблемът, градът продава къщи за по едно евро, при условие, че купувачът се ангажира да възстанови дома в продължение на три години.

“Ние се гордеем с праисторически произход”, казва Ефиса Арбау, кмет на Ололай. “Моят “кръстоносен поход” сега е да спасим уникалните традиции на това място и те да не изпадат в забвение”. Подобно на много други малки градове Ололай страда от това, че и без друго не многобройните му жители търсят начин да се преместят в по-големите градове. Раждаемостта намалява. Миналата година кметът поиска от бившите собственици на къщи да дарят своите разрушени имоти и да ги пуснат на пазара. До момента три са продадени, като дойдоха над 100 оферти от цял свят.

Ето, че има идеи как може да се възстановят старовремски къщи в обезлюдаващи се райони.

Снимки: Comune di Ollolai

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*