„Топлофикация Русе“ ще грее вода със слънчеви панели

„Топлофикация Русе“ ще използва слънчева енергия за подгряване на битова топла вода за домакинствата в Русе, съобщи „Дунав мост“, като се позова на анонс на сайта на дружеството. „Уведомяваме всички заинтересовани физически и юридически лица, че имаме инвестиционно предложение „Изграждане на нова инсталация за производство на топлина с топлоносител гореща вода, базирана на слънчеви тръбни панели“, гласи съобщението. Всички, които имат отношение по темата, могат да изпратят своите становища „писмено в община Русе, кметство Русе или в РИОСВ – Русе“.

Идеята е да се използва слънцето за подгряване на водата през лятото, така че да се намалят разходите за основното гориво на ТЕЦ-а – въглищата, обяснява Изпълнителният директор на „Топлофикация“ Севдалин Желев пред местното издание.

„Проектът още не бил изцяло готов, но щяло да се започне с малък брой соларни панели, които да се увеличат, ако експериментът се окаже успешен“, съобщава „Дунав прес“. Това не е първият опит на „Топлофикация Русе“ за използване на алтернативи на традиционните въглища и преход към екологични източници на енергия. Първият беше с люспи на слънчогледови семки, започнат още през 2013 г., припомня изданието.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*