Морето ще се вдигне с метър, дори ако спазим Парижкия договор

Морското равнище ще се повиши с 0,7 до 1,2 метра през следващите два века, дори и ако правителствата по света сложат край на употребата на изкопаеми горива, както е обещано по Парижкия договор за климата, обявиха учени.

Ранните действия за намаляване на емисиите на парникови газове ще ограничат покачването в дългосрочен план, което се поражда най-вече от размразяването на ледовете от Гренландия до Антарктида. Това ще измени крайбрежните ивици на много места по света, зааяви екип немски изследователи в списание „Nature Communications“.

Покачването на морското равнище е заплаха за крайбрежни градове от Шанхай до Лондон, за ниско разположените крайморски райони, както и за цели народи като обитателите на Малдивските острови в Индийския океан или Кирибати в Тихия океан.

До 2300 г., според доклада, нивата ще се повишат с 0,7-1,2 метра, дори и страните по Парижкия договор да спазят напълно на целите, заложени през 2015 г. Това включва намаляване на емисиите на парникови газове до нулево нетно ниво през втората половина на този век.

Нивата на океаните ще се покачват постоянно, защото вече излъчените парникови газове ще се задържат в атмосферата, водейки до повече топене не ледове, според прогнозата. Освен това водата естествено се разширява при температура над 4°C.

В доклада се посочва също така, че всеки пет години закъснение (след 2020 г.) при достигането на пиковите глобални емисии се равняват на допълнителни 20 сантиметра покачване на морското ниво до 2300 г.

„За морското равнище често се говори като наистина бавен процес, смята се, че не може да направи много по въпроса,… но следващите 30 години наистина имат огромно значение“, зяви водещият автор Матиас Менгел от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата, пред Ройтерс.

Около 100 милиона души по света живеят в крайбрежни райони и ще бъдат засегнати от промяната, подчерта проф. Джон Чърч от Центъра за изследване на изменението на климата при Университета в Нов Южен Уелс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*