Съдебен съветник подкрепя ЕК в делото срещу Полша за сечта в Беловежа

Решението на Полша за увеличаване на сечта в девствената гора Беловежа нарушава правото на ЕС, заяви съветник на висшия съд на ЕС във вторник. С това той подкрепи Европейската комисия в делото й срещу правителството на Полша относно защитената гора.

Беловежа е една от последните девствени гори в Европа. Тя стана тема на остър спор между изпълнителната власт на ЕС и най-голямата източноевропейска страна-членка на ЕС, където управляващата партия „Законност и справедливост“ бе обвинена в подкопаване на демокрацията. Гората е защитено място в рамките на Световното наследство на ЮНЕСКО. Разположена до границата с Беларус, тя е дом на най-голямото европейско стадо от европейски бизони, както и уникални птици и насекоми. Съгласно Директивата на ЕС за местообитанията, страните от ЕС трябва да предприемат подходящи мерки за опазване на такива специални зони.

През март 2016 г., няколко месеца след като „ЗиС“ спечели парламентарните избори, министърът на околната среда по това време Ян Жишко одобри утрояване на квотата за добив на дърво, което може да бъде събрано в една от трите административни области на Беловежката гора. Полското правителство заяви, че е необходимо да се направят безопасни горски пътеки и да се защитят съществуващите дървета от заразяване с бръмбари.

„Тези решения водят до влошаване на местата за размножаване на защитените видове“, каза генералният адвокат на съда Ив Бот.

През следващите месеци Съдът на Европейската общност ще вземе окончателно решение и макар че съдиите не са задължени да следват препоръките на съветниците, те в повечето случаи го правят.

Европейската комисия заяви във вторник, че „взема под внимание“ становището на съветника относно Беловежа, но ще изчака окончателното решение, преди да направи допълнителни коментари. Говорител на изпълнителната власт заяви още, че Комисията все още анализира дали Полша е нарушила временното нареждане на съда, издадено в края на мината година – да спре сечта в гората незабавно.

Полският министър на околната среда Хенрик Ковалчик, който замени Жишко през януари, отговори в изявление, че Полша ще анализира препоръката на съветника в детайли и че Варшава ще съобрази с решението на Съда. То се очаква най-вероятно през април. Предстои и среща на Ковалчик с европейския комисар по околната среда Кармену Вела.

Ако се окаже, че временното нареждане на евро-съда е било нарушено, на Полша ще бъде наложена глоба от 100 000 евро на ден за всеки ден, в който не е спряна сечта в Беловежа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*