И Сингапур въвежда въглероден данък – от 2019 г.

Големите производители на въглеродно замърсяване Сингапур ще плащат данък в размер на 5 долара на тон въглероден диоксид. Налогът ще влезе в сила от 2019 година. С течение на времето цената ще се увеличава. От 2023 година нататък тя ще расте, достигайки до 15 долара за тон към 2030 г.

Обявявайки плановете в своята реч за бюджета, финансовият министър на Сингапур Хън Сю Кийт заяви, че данъкът ще се прилага за инсталации, които произвеждат повече от 25 000 тона емисии на парникови газове годишно.

„Сингапур произвежда по-малко въглеродни емисии за всеки долар от БВП в сравнение с повечето страни“, каза Суей Кийт в речта си. „Ние възнамеряваме да намалим още повече интензивността на емисиите, за да пложим по-големи усилия за борба с изменението на климата“.

Решението ще засегне основно рафинерии, химически компании и производители на полупроводници. Би трябвало това да насърчи фирмите да направят дейността си по-енергийно ефективни, добави Кийт.

Все пак планираният данък в Сингапур е все още доста под 30 евро за тон – ниво, за което икономистите смятат, че е необходимо, за да се покрият екологичните разходи за замърсяването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*