Главният икономист на BP: забраните за пластмаси ще намалят търсенето на петрол

Петролният гигант BP прогнозира, че нарастващият брой забрани за употребата на пластмаси и за изхвърляне на пластмасови отпадъци по света ще доведе до понижено търсене на нефт – основната съставка в повечето пластмаси. „Смятаме, че предстои увеличаване на регулациите спрямо някои видове нефтохимически продукти, особено пластмасите за еднократна употреба,“ каза главният икономист на BP Спенсър Дейл пред Bloomberg. “В резултат на това е налице по-слаб растеж на [бизнеса с] негоривни материали“. BP прогнозира, че търсенето на петрол ще спадне с два милиона барела един на ден в резултат на новите регулации за пластмасите.

Очакванията на BP са, че производството на петрол ще продължи да нараства през следващите две десетилетия, достигайки пик в средата на 30-те години. Тази нова прогноза вижда върховото потребление на петрол с 10 години по-рано от предсказаното от BP миналата година. Въпреки оценката си, че една трета от изминатите километри ще бъдат захранвани от електричество през 2040 г., BP не очаква пазарът на електрически автомобили да повлияе драматично на петролния бизнес в скоро време. „Продажбата на повече електромобили няма да има почти никакъв ефект върху търсенето на петрол, защото сега мога да продам по-голям брой големи автомобили,“ каза Дейл. Това значи, че големите, тежки автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, продължават да бъдат печеливши.

BP преразгледа очакванията си от предходните години за растежа на възобновяемите енергийни източници. В момента компанията смята, възобновяемата енергия ще съставлява 40% от целия енергиен растеж в близко бъдеще. „Не можем да предвидим къде ще ни отведат тези промени, но можем да използваме знанията, за да се приспособим и да сме готови да изпълним ролята си за посрещане на енергийните нужди на утрешния ден“, каза Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP. За да се подготви за по-чистото енергийно бъдеще, BP купи дял на стойност 200 милиона долара в британския соларен разработчик Lightsource Renewable Energy Ltd. Петролният гигант обмисля и придобиването на Rete Rinnovabile – соларна компания, базирана в Италия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*