ЕК осъди и Полша за замърсяването на въздуха

Върховният съд на Европейския съюз реши, че Полша не е успяла да спази стандартите за качество на въздуха, като част от мащабна битка в целия ЕС за намаляване на смъртните случаи от замърсяване на въздуха. Смогът, според европейските регулатори, убива по 400 000 души всяка година.

Еколоз от години призовават Полша да предприеме действия за подобряване на качеството на въздуха, което на някои места, особено в южната част на страната, е по-насително, отколкото в Пекин и Ню Делхи – най-замърсените градове в света. Активистите обаче заявиха, че управляващата партия „Право и справедливост“ твърде бавно въвеждан нови регулации и мерки против смога.

Европейската комисия даде Полша на съд заради бавните й реакции за справянето с лошото качество на въздуха. Като основни причини за него се сочат изгарянето на огромни количества въглища и боклук в домовете с цел битово отопление. В резултат на това въздухът съдържа прекалено много ФПЧ10 – прахови частици, по-малки от 10 микрона – които увреждат здравето при вдишване.

Замърсяването на въздуха с такива частици превишава допустимите прагове в 35 от 46-те „зони за качество на въздуха“ в страната. Девет от тези зони са се провалили при проверка на правно допустимия годишен лимит, каза съдът.

„Борбата със смог е един от приоритетите на правителството. Но ние няма да можем да го постигнем в рамките на една година“, каза премиерът матеуш Моравиечки на конференция след решението на съда. Питър Вози, заместник-министър, отговарящ за качеството на въздуха, обвини бившите правителства, че са пренебрегнали проблема. Той обяви „пилотна програма“, която цели да помогне на 22 от най-замърсените градове. Правителството и местните власти ще изразходват 750 млн. злоти, за да помогнат на по-бедните домакинства да направят домовете си по-торпли, и ще предложат субсидии за домакинствата, които искат да си купят по-екологични котли за отоппление, каза министърът на околната среда.

„Бихме искали да съгласуваме с Европейската комисия условията за специална оперативна програма за чист въздух“, каза Вози. Той добави, че Полша иска да сложи край на борбата със смога до 2027 г.

Екологична група ClientEarth заяви, че ако Полша продължи да нарушава ограниченията за замърсяване на въздуха, могат да й бъдат наложени „солени“ глоби в резултат на друг съдебен процес. Полското министерство на околната среда пък заяви, че няма опасност Варшава да бъде санкционирана като пряка последица от решението на съда в четвъртък.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*