Цената на високоефективните слънчеви панели паднала с 37% през 2017 г.

През 2017 г. цената на високоефективните фотоволтаични панели е спаднала с 37%. намаляването й се обуславя от няколко фактора, сред които търсенето на по-ефективни панели в САЩ – за да се компенсира по-високата от средното консумация на енергия на средния американец – както и китайските държавни инвестиции в производството на слънчеви панели с висока ефективност. Промяната е също така резултат и от технологичния напредък: поликристалните слънчеви панели преминават към монокристални, които са най-малко с 10% по-ефективни, а само с 6% са по-скъпи.

Основната разлика между монокристалните и поликристалните слънчеви панели е в структурата, в която силицият се формира и поставя панела. При монокристалните слънчеви панели силицият се оформя на пръчки, които след това се нарязват на пластини. При поликристалните слънчеви панели маериалите се разтопяват заедно, за да образуват пластините. Процесът на създаване на монокристалните слънчеви панели е изобретен по-отдавна и те са първите в исторически план. По време на петролната криза през 70-те години обаче настава бум на соларната енергетика и един изследовател на Exxon открива, че поликристалните панели могат да се произвеждат по-евтино.

Според някои анализатори, 2018 ще е годината, в която монокристалните слънчеви панели ще се „завърнат“ – ще представляват по-голямата част от слънчевите панели, произведени по целия свят. Бързото намаление на цената на слънчевата енергия, дори в лицето на съпротивата на правителството на САЩ, показва, че преходът към възобновяема енергия е факт и може само да се ускорява.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*