Спасяване на кестени и еко-предприемачество финансира регионалният грант на Vivacom

Спасяване на заболелите кестени в три града, каскто и изграждане на туристически пътеки ще бъдат финансирани в рамките на тазгодишния регионален грант на Vivacom. 13 проекта бяха отличени от журито на програмата, реализирана в партньорство с Български център за нестопанско право.

“Да спасим кестените” е проект на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде “Вертикални пътеки” – туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе. Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. В тазгодишното издание на грантовата програма са кандидатствали 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната. Общо 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

Три са основните критерия, по които са определени победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*