Рим забранява дизеловите автомобили от 2024 г.

Кметът на Рим обяви плановете на градската управа да забрани достъпа на дизелови автомобили в центъра на града от 2024 г. нататък. С това Рим стана поредният европейски град, който обяви война на мръсното гориво.

В усилията си за по-чист въздух и по-малко задръствания в градския център кметът Вирджиния Раги каза вчера, че кметството ще приеме „крути мерки“, включително пълна забрана за използването на частни дизелови двигатели в историческия център на Рим.

Рим вече направи някои стъпки в опит да ограничи трафика в центъра – с цел подобряване на качеството на въздуха в дните с високо замърсяване. Като цяло обаче подобни правила не са стриктно спазвани в града.

Сега обаче Рим ще последва примера на други големи европейски градове, определяйки краен срок за окончателна, постоянна забрана на замърсяващите автомобили. Очаква се скоро да бъдат обявени и други стъпки в тази посока. Решимостта на грдските власти се подхванва и от забележителното решение на върховния немски съд, който постанови, че германските градове имат право да налагат незабавни забрани за дизеловите автомобили, за да намалят замърсяването на въздуха в градските центрове. Очаква се в резултат на това решение Щутгарт и Дюселдорф да станат първите германски градове, които да предложат планове за забрана на дизеловото гориво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*