Графенова батерия на водна основа се зарежда за 20 секунди

Ново устройство за съхранение на енергия, което е на водна основа, може да бъде напълно заредено само за 20 секунди – и може да се окаже по-евтино от днешните литиеви батерии. Корейският институт за наука и технологии KAIST и учените от Националния университет „Кангвон“ в Южна Корея са разработили устройството, което е безопасно, екологично и подходящо за преносима електроника.

Устройствата за съхранение на енергия на водна основа са по-малко запалими от днешните литиеви батерии.  Те биха могли да бъдат и по-евтини, според ScienceAlert. Клетките прехвърлят електрони между два материала, но водните разтвори ограничават напрежението между крайните точки, обяснява още ScienceAlert. Сега обаче учените от институтите на Южна Корея са „измислили нови структури и материали, за да улеснят бързата скорост на енергиен обмен на повърхностите на електродите и да сведат до минимум загубите на енергия между двата електрода“. Те описват стратегията си за „високопроизводителни хибридни кондензатори на водна основа“ в списанието Advanced Energy Materials от януари.

Графенът отново се явява в основата на постижението: учените са използвали графенови полимерни вериги за аноди. Мрежоподобната структура на графена осигурява голяма повърхностна площ. Това осигурява по-висок капацитет, според института. Наночастици от метален оксид служат като катодни материали. „Този метод реализира по-висока енергийна плътност и по-бърз енергиен обмен, като в същото време намалява загубата на енергия“, докладват от KAIST.

Разработеното тях устройство може да се зареди за 20 до 30 секунди чрез система за зареждане с ниска мощност от типа на гъвкавите слънчеви клетки или USB зарядните устройства. То притежава 100 пъти по-голяма енергийна плътност от обикновените водни батерии. Може да запази капацитета си при повече от 100 000 зареждания.

Технологията е екологична и може лесно да бъде произвеждана в индустриален мащаб, казва професорът от KAIST Джънг Ку Канг. Системата е приложима в много случаи. „По-специално, високият капацитет и високата стабилност на устройството в сравнение със съществуващите технологии могат да допринесат за комерсиализацията на водните кондензатори“.

Изображения: KAIST

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*