LEGO пуска първите си блокчета от еко-полимер

Растения от растения – това е описанието на LEGO за първите им „устойчиви блокчета“. Те ще имитират ботанически елементи като дървета, листа и храсти. Всички ще са произведени от пластмаса на растителна основа – произхождаща от захарна тръстика. Промяната е част от целта на компанията да използва само устойчиви материали в своите опаковки и основни продукти до 2030 г.

LEGO използва еко-полимер – специален „полиетилен“, произведен от захарна тръстика. Вицепрезидентът по екологичната отговорност в LEGO Group Тим Брукс заяви, че растителният полиетилен притежава същите свойства като обикновения, така че децата и родителите вероятно няма да забележат разликата във външния вид и качеството на новите блокчета. Първита играчки от този вид ще се появяват в края на тази година.

Какво означава терминът „устойчив материал“ за LEGO? Според компанията, „новият, устойчив материал трябва да има все по-лек отпечатък от материала, който заменя, в ключови области, свързани с околната среда и социалното въздействие – като използването на изкопаеми горива, човешките права и изменението на климата“.

Захарната тръстика е устойчиво произведена, според компанията: „в съответствие с насоките на Bioplastic Feedstock Alliance“, инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF). Нещо повече, LEGO е партнирала с WWF „за подкрепа и изграждане на търсенето на устойчиво добити пластмаси“.

Компанията не разкри подробности за рециклирането на устойчивите блокчета. Според мълвите, органичният полимер трябва да може да бъде рециклиран няколко пъти, въпреки че вероятно не е 100% биоразградим.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*