Графенови сандали държат краката хладни в лятната жега

Графенови сандали могат да разхлаждат краката в горещото време. Те имат стелка от специален полимер със съдържание на графен и серия отвори, които позволяват проветрение на обувката. Разработката е на Графеновата лаборатория при Италианския технологичен институт и италианска компания за обувки и бе показана по време на Световния мобилен конгрес в края на февруари в сектора за технологии на бъдещето.

BeDimensional, поделение на ИТИ, е разработил методология за смесване на графен с композити на база полиол и полуретан, обясняват от института. От тези материали се правят стелки за сандали. Тъй като грефенът има забележителни топлопроводящи свойства, тези обувки имат отлични способности за терморегулация. Разсейването на топлината е с 30% по-голямо в сравнение с продуктите, които в момента са на пазара.

Идеята за сандалите с охлаждащите стелки се зародила в сътрудничество с компанията производител на обувки, тъй като основният й пазар са страните от Арабския свят, споделиха разработчиците на технологията. За да подпомогнат терморегулационните свойства на сандала, изследователите решили да вградят и серия малки отвори между стелката и подметката. Въздушният поток в тези отвори подпомага разсейването на топлината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*