GE разработи 12 MW вятърна турбина

Американският инженерен гигант General Electric пусна своето „следващо поколение“ офшорни вятърни турбини: огромна 12-мегаватова машина с роторна звезда, която е „пет пъти [по-голяма от] Триумфалната арка“. Тя е в състояние да генерира 67GWh електроенергия годишно – 45% повече, отколкото най-добрите към момента машини в този клас.

Наречена Haliade-X, мега-турбината ще използва 107-метрови витла LM Wind Power – с близо 20 метра по-дълги от следващия по големина модел. Всяка турбина от новото поколение може да произвежда достатъчно електричество, за да захранва 16 000 европейски домакинства.

Компанията се надява, че турбините ще бъдат готови за демонстрация през следващата година. Тя ще започне да приема първите поръчки през 2021 г.

Вятърната енергия постоянно поевтинява и цената все по-малко е проблем за изграждането на нови ветроенергийни паркове.

„Видяхме как цените на офшорната вятърна енергия да слизат надолу и надолу за северните морета, което доведе до оферти с нулеви субсидии: това означава, че европейските комунални дружества вече могат да инвестират по-спокойно в този вид свръхголяма турбина … и да направят [своите ветроенергийни паркове] икономически изгодни“, заяви директорът на GE за възобновяемите енергийни източници Джером Пекресе в коментарите си по повод новата машина. „А 12MW не е краят, това е началото. Ще увеличим размера още. Но този модел ще бъде важна стъпка в офшорната вятърна енергетика в Европа днес, в САЩ утре … и в Китай след няколко години“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*