Зелените стени са чудесни, когато са и ефективни

Зелените стени набират популярност по цял свят. Наричат ги още живи стени, еко-стени или вертикални градини. По същество това са конструкции, покрити с вертикално отглеждани растения, и те могат да кравят интериора или външните стени на сградите. Идеята не е нова, но напоследък започна да става много популярна предвид множеството ползи, които носи за околната среда и здравето, както и естетичните им качества.

За да има действително полза от зелените стени, добре е те да са не само красиви, но и да са устойчиви и ефективни.

Как работят?

Има няколко типа зелени стени. За зелени стени могат да се приемат и обикновените стени, обвити в бръшлян, но други са специално проектирани да съдържат растителност.

Вторият вид могат да бъдат конструирани по различни начини. Те могат да се състоят от панели с предварително засадена растителност или със сменяеми тави, които се вместват в слотове в стената. Това позволява лесното им отстраняване, ако е необходимо.

Вертикалните градини се различават и по отношение на начина, по който функционират. По-простите модели изискват ръчно поливане. По-сложните модели имат вградени тръбни системи. Много зелени стени разчитат на хидропонни системи, които използват капково напояване.

Според желаната естетика и ефекти могат да се подберат различни видове растения. Това може да са мъхове, папрати, храсти, цветя и др.

Ползи

Зелените стени станаха популярни в градските райони, където хората искат да направят своето пространство по-зелено, но нямат много място за растителност. Вертикалните градини осигуряват предимствата на зеленото пространство, без да заемат твърде много място.

Ветрикалните градини подобряват качеството на въздуха, което е полезно както за хората, така и за животните и общата околна среда. Растенията поемат въглеродния диоксид от въздуха и произвеждат кислород. Те също така филтрират различни замърсители, създават по-чист въздух и могат да отстраняват 87% от токсините във въздуха вътре в дома само за 24 часа. Това помага на хората да дишат по-лесно, особено на закрито.

Екостените могат да намалят ефекта на градския топлинен остров и да подобрят топлоизолацията на сградите. Така те намаляват разходите за енергия за сградите.

Обичайно абсорбират шума и по този начин осигурят ползи за психичното здраве.

Изследванията показват, че разполагането на растения наоколо може да намали стреса и да увеличи производителността с до 15%.

Предизвикателства

Има няколко потенциални проблема със зелените стени. Ако дизайнерът не планира адекватно проекта си, разходите могат да надхвърлят ползите.

Поддържането на зелена стена изисква повече работа и ресурси, отколкото обикновена стена, особено ако няма система за самополиване. Ще трябва да напоявате ръчно растенията, а дори и със система за самополиване, растенията пак се нуждаят от обгрижване в даден момент.

Зелените стени обикновено изискват немалки количества вода, което може да се окаже проблем в региони с недостиг на вода.

Живите стени изискват и енергия. Производството на тази енергия може да има отрицателно въздействие върху околната среда, ако се извлича от изкопаеми горива.

Как зелената стена да е наистина ефективна

Ефективността на зелената стена зависи от начина, по който тя е изградена, експлоатирана и поддържана.

Системите за капково напояване се прилагат за стени, които използват панели и хидропонни системи. Зелените стени с подменящи се сандъчета използват резервоарни системи. Капково-напоителната сисетма обикновено е с около 85% по-ефективна от резервоарната система. Тръбите се свързват с водопроводната система на сградата, докато системите с тави изискват ръчно поливане.

Системите за капково напояване могат и да рециклират водата. Рециклирана вода може да се използва и от резервоарна система или дори от климтична система или друг източник, но обичайно е трудно да се автоматизира.

Системите със сандъчета изискват повече вода и използват почва, те могат да привличат буболечки и да образуват плесени, гъбички и дори патогени. Поради тази възможност те се вписват добре в стриктните правила за здраве, безопасност и хигиена и не са подходящи за места като здравни заведения, училища, детски градини. Подобни сгради трябва да използват хидропонни системи за живите стени.

Друг фактор, който може да повлияе върху ефективността на зелената стена, е видът растителност, с който е населена. Устойчивите на суша растения и традиционните местни видове са за предпочитане и обичайно това е най-ефективното решение от гледна точка на потреблението на вода.

Растенията, разбира се, изискват слънчева светлина. Поставянето на жива стена в район с много естествена светлина ще намали количеството необходима изкуствена светлина и следователно количеството енергия, което се изисква.

Важността на вертикалните градини

За да бъде зелената стена наистина полезна, тя трябва да използва ефективна поливна система, да е поставена на правилното място (с достатъчно естествена светлина) и да е съставена от растителност, която е лесна за поддръжка и изисква минимално напояване.

Всеки, който се интересува от инсталирането на зелена стена, трябва да има предвид ефективността на системата допълнение към предимствата и естетиката.

Снимки: Скот Уеб; Mike.dixon.design; Kaldari; AlejandroOrmad; Тери Робинсън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*