12 000 разпределителни табла в Германия стават зарядни станции за електромобили

Германия може да се окаже обзаведена с хиляди нови зарядни станции за електрически автомобили, съобщи Electrek. Deutsche Telekom, чието седалище е в Бон, планира да превърне своите стари разпределителни табла в зарядни станции, като по този начин удвои инфраструктурата за зареждане в страната с 12 000 нови станции.

В Германия има около 10 800 места за зареждане на електрически автомобили, според Electrek. Този брой може да се удвои, ако телекомът успее да обнови старите разпределителни табла. Те биха могли да се превърнат в 500 станции за бързо зареждане (100 kW), а останалата част да са от второ ниво (22 kW). Зарядните устройства от второ ниво могат да захранят батерия за 120 километра за около три и половина часа, докато бързите зарядни устройства могат да захранят акумулаторния масив на електромобил до 80% за около половин час.

Телекомът вече има два работещи прототипа, каза Electrek. Говорител на компанията съобщи пред немското автомобилно издание Automobilwoche, че може да започне процеса на преобразуване на разпределителните кутии още това лято. До 2020 г. всички 12 000 станции за зареждане могат да бъдат готови.

Мрежата за зареждане на електромобили в Германия все още е твърде разпокъсана, според Automobilwoche. Укрепването й и доброто разпределение на точките може да даде тласък на електрическата мобилност в страната.

Това няма да е първият път, когато телекомуникационна компания решава да използва инфраструктурата си за зареждане на електрически автомобили; през 2010 г. австрийската Telekom Austria реши да преобразува старите улични телефонни кабини в зареждащи станции.

Снимка: Websurfer83, GFDL 1.2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*