Детски курс запознава ученици от София с енергийните източници на бъдещето

Курс за деца, посветен на технологиите за добиване на „зелена“ енергия, започва от тази събот, 10 март. Курсът ще се провежда четири поредни съботи и е разработен за деца и младежи на възраст от 12 до 18 години. Освен дискусии по теми като възобновяеми енергийни източници, начини за добиване на зелена енергия и алтернативни източници за електрозахранване, в програмата са предвидени забавни и интригуващи практически занятия за добив на енергия чрез устройства Horizon Education kit.

Занятията ще се провеждат в образователен център “Технократи”. Практическата програма включва упражнения за добиване на чиста енергия чрез експерименти с фотоволтаични панели; добиване на биогориво; добиване на енергия чрез солена вода, както и разделяне на водата на съставните ѝ молекули и използване на водород за задвижване на автомобил.

„Курсът, който започваме, има за цел да събуди интереса сред деца и младежи за един възможен свят, в който всеки от нас поема отговорност за собствените си действия и заедно поддържаме света по-чист и уютен. Важно е новото поколение да е будно за екологичната ситуация в момента, за това как всеки от нас може да допринесе за промяната и за начините, по които това би могло да се случи“, разказва за мотивацията зад курса основателят на образователен център Технократи Ивайло Бонев.

Оборудването, което се използва за курса, Horizon Еducation kit, е сертифицирано и специализирано и за деца и младежи. Използва се и от преподаватели и експерти в над 65 страни и демонстрира как функционира една реална система за чиста енергийна технология на миниатюрна скала.

Участниците в курса работят по двама в група и преминават през експерименти за захранване на електрическа верига със слънчев панел; вятърна турбина по оригиналния модел на аеронавтиката на НАСА; генерират водород чрез водна електролиза и го превръщат в електроенергия, използваща горивна клетка. След курса всеки участник ще е генерирал зелена енергия на практика и ще е запознат в дълбочина с темата, която те първа ще се развива и добива важност в живота му занапред.

Регустрацията за курса е възможна тук, а подробности са публикувани и на Фейсбук събитието.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*