Кошер като медена чешма събра 13,6 милиона долара в Indiegogo

„Течният кошер 2“ – концепция за кошер като медена чешма – събра 13,6 милиона долара подкрепа в кампанията си в Indiegogo. Кошерът е проектиран да пуска мед с кранче, без изобщо да бъде отварян – и без извличането на меда да безпокои пчелите.

Всъщност „Течният кошер 2“ е подобрена версия на „Течния кошер“, който вече е налице в над 130 страни по света. Разработката е на двама астралийци, баща и син, които сега са препроектирали своята идея на база на отзивите от потребителите от цял свят.

Дизайнът на „Течния кошер“ 2 е прост: вътре в корпуса, изработен от лазерно изрязани кедрови дъски, лежат рамките – структура, която Стюарт Андесън – бащата – и Чедър Андесън – синът – описват като „най-революционното изобретение в пчеларството от изобретяването на кошера на Лангстрот през 1852 г.“ Рамките са с частично изградени пчелни пити: остава да дойдат пчелите, за да покрият основите с восък, да построят клетките, да ги напълнят с мед и да ги запечатат. Тогава, когато е време да се събере медът, пчеларят завърта дръжка, за да позволи на вградените каналчета в основата на всяка рамка да се отворят. Медът се влива в чакащ отдолу буркан. Това предизвиква минимални смущения за пчелите, които „си остават там, върху восъчните пити“. Няколко часа по-късно пчелите осъзнават, че медената пита е празна, и се заемат отново да я пълнят с мед.

„Течен кошер“ 2 разполага с регулируема кошерна стойка, която улеснява монтирането върху неравна повърхност. Многофункционална тава помага на пчеларите да улавят вредителите. По-дълбоки дръжки, система за вентилация, рафт за прибиране на меда и прозорци за наблюдение от двете страни са сред другите подобрения на кошера.

Кампанията в Indiegogo приключи, като привлече невероятните $ 13,662,173. Изглежда, че победоносният марш на „Течния кошер“ 2 тепърва започва.

Снимки: Flow Hive

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*