Автопортрети на граждани призовават Европа да развива чистата енергия

Със свои автопортрети гражданите на ЕС могат да призоват Европа да вземе мъдри решения, с които да развива чистата енергия през идните години. Идеята е част от кампания на активистите от Greenpeace. В рамките на една седмица, до 15 март, те ще събират снимки на граждани, които с жълт плакат приканват европейските лидери да изберат възможно най-доброто енергийно бъдеще.

Тази година европейските политици обсъждат енергийната политика на ЕС. Решенията, взети сега, ще определят каква енергия се произвежда в Европейския съюз за години напред, обясняват еко-активистите. От сегашните решения зависи и колко бързо ще се случи преходът към устойчива икономика и ще се смекчат опасните последици от промените в климата.

„Определя се и бъдещето на регионите, които ще бъдат засегнати от енергийния преход от стари технологии като добива на въглища и други изкопаеми горива към възобновяеми източници“. От голяма значимост е този преход да бъде справедлив, а интересите на хората да бъдат защитени пред тези на корпорациите.

Вече започват тристранните преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз (председателстван от България до средата на годината), които ще определят енергийното бъдеще на ЕС.

Кампанията на “Грийнпийс” в различни страни от Европа насочва вниманието на широката аудитория към въпросите за енергийния преход, последствията за здравето, околната среда и икономиката от решенията, които ще се вземат сега – както и към концепцията за така наречените енергийни граждани – хора, които сами произвеждат енергията, която използват и допринасят за развитието на енергийната система.

“Грийнпийс” – България събира снимки с послания до 15-и март. Всеки, който иска да се включи, може сам да си направи плакат на жълт лист хартия или като използва тези материали.

Снимките се приемат по два начина: в кампанията във Фейсбук или по електронна поща на адрес bojidar.nikolov@greenpeace.org с тема, която включва [Смени енергията].

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*