Графенова перовскитна клетка работи с 12,5% ефективност

Графенова перовскитна соларна клетка може да преобразува светлината с коефициент на ефективност от 12,5%. Графенът позволява тя да функционира дълготрайно, без деградация на материала и съответно без намаляване на фотоволтичните си способности за дълъг период от време. Клетката е разработена от Графеновата лаборатория при Италианския технологичен институт, Университета в Рим „Тор Вергата“ и Технолологичния образователен институт на Крит и бе представена по време на Световния мобилен конгрес 2018.

Перовскитните фотоволтаични клетки са една от най-обещаващите технологии в света на възобновяемата енергия. Те обаче имат проблем с трайността. Материалът деградира бързо и прави клетките неефективни за твърде кратко време. Именно това е причината за трудностите пред комерсиализацията на технологията.

С помощта на графена обаче се постига 30% подобрение на дълготрайността на перовскитните соларни клетки, казват от Италианския технологичен институт. Грфенът играе роля на „газова бариера“ срещу килсорода и влагата, което повишва стабилността на устройството.

За направата на графеновата перовскитна клетка са използвани перовскит от метиламониево-оловен трийодид като активен слой в интеграция с материали на графенова основа. Графеновият материал тях служи за интерфейс между проводящата основа на клетката и перовскитния слой.

Предимството на тази технология, предпазваща перовскита, е в лесното производство. Графеновите „мастила“ могат да се произвеждат чрез евтин, лесен за мащабиране и с високи добиви производствен процес. В него се използват нетоксични разтворители като етанол или изопропанол. Тези разтвори – „мастила“ – са съвместими с процесни методи на база разтвори, например покриване чрез спрей или ролково отпечатване.

Въпреки доброто постижение на клетката до нейната поява на пазара все още има няколко години, споделят от италианския институт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*