ЕС може да гласува забрана за пестицидите след сериозен научен преглед

След изготвянето на дългоочаквана оценка Европейската агенция по безопасността на храните заключи, че три противоречиви неоникотиноидни пестицида представляват висок риск за дивите и медоносните пчели. Констатациите на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) в Парма, Италия, подсказват за вероятността ЕС скоро да забрани употребата на този вид химикали върху културите на открито.

През 2013 г. ЕС забрани приложението на трите химикала върху култури, привлекателни за пчелите, като слънчоглед, маслодайна рапица и царевица. Това стана, след като анализ на ЕОБХ предизвика тревога относно ефектите от инсектицидите. Оттогава досега изследователите събират доказателства за вредите на тези препарати върху пчелите. Европейската комисия предложи миналата година да се забранят всички видове употреба на препаратите на открито, като се позволи само прилагането им в оранжерии. Последната оценка на ЕОБХ изглежда в подкрепа на предложението. Държавите-членки на ЕС трябва скоро да гласуват по въпроса и това може да стане още на 22 март.

Неоникотиноидите са силно токсични за насекомите, причинявайки парализа и смърт чрез намеса в централната им нервна система. За разлика от пестицидите, които остават на повърхността на растенията, неоникотиноидите се поемат в растенията – в корените, стъблата, листата, цветята, цветния прашец и нектара.

Оценката на ЕОБХ обхваща трите неоникотиноида, които са най-сериозни заплахи за здравето на пчелите – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Агенцията е прегледала повече от 1500 проучвания, включително цялата публикувана научна литература по темата, както и данни от академичните среди, от химически компании, национални органи, неправителствени организации и асоциации на пчеларите. Оценката гласи, че трите химикала представляват най-малко един вид висок риск за пчелите при употреба на открито.

Агенцията е установила, че пчелите-събирачки са изложени на вредни нива на остатъци от пестициди в полена и нектара на третираните полета и замърсените места наблизо, както и в носещия се прах. Агенцията заключи и, въз основа на по-ограничени доказателства, че неоникотиноидите понякога могат да останат и да се натрупат в почвата и така могат да засегнат няколко поколения засадени култури – и съответно пчелите, които се хранят с тях.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*