Университетът Кийл ще тества водородно отопление

Университетът Кийл във Великобритания ще стане „морско свинче“ за тестове на нисковъглеродно отопление с водород от следващата година. ВУЗ-ът ще изпробва система за отопление с водороден газ, който ще се вкарва в тръбопровода за придорен газ на съществуващата отоплителната мрежа.

Проектът HyDeploy, който се управлява от газоразпределителната компания Cadent, предвижда водороден газ да се вкарва в частната газова мрежа на университета Кийл. До 20% от горивото в тръбите ще е водород. Така ще се проучи колко водород може да се използва безопасно като част от съществуващите газоразпределителни системи.

Водородното гориво се разглежда като много по-зелена алтернатива на природния газ, защото когато се „изгаря“, той произвежда само вода и кислород, казват от Cadent.

За да се премине към водородна икономика в Обединеното кралство, около 26 милиона газови котела ще трябва да преминат към новото поколение гориво. Това е доста скъпо начинание. Затова Cadent смята, че смес от природен газ и до 20% водород би могла да се окаже добро решение за намаляване на емисиите от отоплението без да се компрометират домашните бойлери и оборудването за готвене.

Кампусът на университета Кийл е най-големият в Обединеното кралство. Той има 350 сгради със смесено предназначение, в това число студентски квартири, университетски заведения и научен парк. Това го приравнява с малък град.

Изпитанията в Кийл ще предоставят „важни практически доказателства“, които ще помогнат да се разбере как водородът може безопасно да се смесва в общия енергиен микс, обясни Дейвид Паркин, директор стратегии за мрежи и безопасност в Cadent.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*