Британци премахват „такса кошче“

Няколко области във Великобритания се готвят за отхвърляне на „такса кошче“ и заменянето й с нова схема за заплащане при предаване на отпадъците за рециклиране.

За момента в страната е популярен подходът „плащаш, когато изхвърляш“. Потребителите заплащат такса, когато изхвърлят обемист или специфичен боклук. Това е т. нар. „такса кошче“. Идеята е да насърчава рециклирането: ако трябва да заплатят, за да се отърват от дадена вещ, хората биха могли да измислят удобен начин да я използват отново, вместо да заплащат, за да я махнат от дома си.

Този подход е санкция по своята същност и не е добро решение за насърчаване, смятат специалистите. Те са на мнение, че от „моркова и тоягата“ е по-добре да се използва „морковът“, а „тоягата“ да не се прилага.

Освен всичко друго „такса кошче“ може да има и обратен ефект – вместо да накара хората да използват старите си вещи отново, този налог може да ги подтикне масово и системно да горят непотребните вещи на клади в дворовете си.

Затова сега се готви въвеждането на нова схема, при която хората, които предават отпадъците си за рециклиране, няма да заплащат такса, но вместо това ще получават пари. Така те ще имат стимул да предадат старото си оборудване за рециклиране.

Първите области, където новият подход ще се експериментира, ще са Уиндзор и Мейдънхед. Местата за събиране на остаряло оборудване ще включват магазини, ресторанти, дори места за отдих и почивка. Домакинствата ще трупат точки за обема отпадъци, които предават за рециклиране.

Според правителството, този вид насърчение ще помогне за намаляването на обема боклуци, които заминават на сметищата. Около 60 хиляди домакинства ще бъдат включени в програмата.

Според експерта по отпадъци и рециклиране проф. Крис Когинс, това е много по-ефективно, отколкото използването на „тоягата“, за да се накарат хората да рециклират. Професорът обаче е на мнение, че отпадъците са отговорност не само на домакинствата, но и на производителите и търговците. Може да се направи много за намаляване на опаковките, казва той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*