Първата презареждаема протонна батерия в света не се нуждае от литий

Учени са създали първата работеща акумулаторна протонна батерия в света. Тя е проектирана като екологична алтернатива на литиево-йонните батерии – и дори може да съхранява повече енергия при по-нататъшното си развитие. Разработката е „… решаваща стъпка към евтините и устойчиви протонни батерии, които могат да посрещнат бъдещите ни енергийни нужди, без да вредят на крехката ни околна среда“, обясни водещият изследовател Джон Андрюс, професор в университета RMIT.

Протонната батерия разчита на вода и въглерод, вместо на литий. Според „The Guardian“, това е маломерен прототип, който има потенциал да се конкурира с литиево-йонните батерии, които ни помагат да използваме възобновяема енергия за захранване на домове и автомобили. При мащабирането на технологията протонните батерии биха могли да се използват за „съхранение от среден мащаб в електропреносната мрежа“, обясниха от RMIT, намеквайки за гигантските проекти за енергийно съхранение в Южна Австралия.

Работният прототип използва „въглероден електрод като водородно съхранение, в съчетание с обратима горивна клетка за производство на електричество“, според описанието на RMIT. Протонните батерии могат да бъдат по-екологични, по-евтини и да съхраняват повече енергия от литиево-йонните благодарение на въглеродния електрод и протоните от водата, казва Андрюс.

Новата технология може да стане достъпна в търговската мрежа след пет до десет години. „Бъдещата ни работа сега ще се съсредоточи върху по-нататъшното подобряване на производителността и енергийната плътност чрез използване на … графен, с цел създаването на протонна батерия, която е наистина конкурентна с наличните литиево-йонни батерии,“ добави Андрюс.

Информацията за разработката бе публикувана в „Международен журнал за водородна енергия“. Заедно с тримата учени от RMIT по нея е работил и един специалист от Института по инженерство и технологии „Тапар“ в Индия.

Изображения: RMIT University

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*