Франция налива 700 млн. евро в Международния соларен алианс

Франция ще отпусне 700 млн. евро за Международния соларен алианс (МСА), заяви в неделя президентът Емануел Макрон на учредителната конференция на организацията. С това той потвърди ангажимента на страната си към алианса и чистата енергия.

МСА е междуправителствена организация, която има за цел да мобилизира 1 трилион долара средства за нови соларни мощности, системи за съхранение на слънчева енергия и соларни технология по целия свят. 60 страни са подписали международното споразумение вече, а 30 от тези държави са го ратифицирали.

Организацията, основана на договора, бе създадена от индийския премиер Нарендра Моди през 2015 г., за да популяризира слънчевата енергия в 121 държави.

В изказване по време на конференцията Макрон каза, че Франция е осигурила над три пъти повече от ангажимента си към алианса, а общият паричен принос на страната към алианса възлиза на един милиард евро.

Освен лидери от страните-членки, на събитието присъстваха лидери от големи банки като Азиатската банка за развитие и Африканската банка за развитие. От тях се очаква да подпишат споразумения, свързани с развитието на слънчевата енергия. Основната задача на организацията сега е да намали разходите за финансиране и да се стимулират инвестициите в цялата верига на доставки, включително в производството, разработването и съхранението на слънчева енергия, каза Уендре Трипати, генерален директор на алианса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*