Подобрена хибридна система събира енергия от слънцето и дъжда едновременно

Екип от учени от „Ключовата лаборатория“ за функционални материали и устройства на въглеродна основа в Дзяангсу е интегрирал силициева слънчева клетка с устройство, което е способно да генерира енергия от движението на дъждовните капки. Иновацията която би могла значително да подобри производителността на фотоволтаиците в по-облачните климатични зони.

Изследователите казват, че подобни устройства са правени и преди, но тяхната разработка е базирана на нова концепция и подобрява предишните проекти, които са били обемисти и сложни за произвеждане. Освен от „Ключовата лаборатория“ за функционални материали и устройства на въглеродна основа в Дзяангсу по проекта са работили и изследователи от Института по функционални и леки материали FUNSOM, Университета Соочоу и Съвместната международна изследователска лаборатория за функционални материали и устройства на въглеродна основа.

С други думи, учените от Китай са разработили хибридно устройство, което може да генерира енергия едновременно от фотоволтаична клетка от трибоелектричен нано генератор (TENG) – устройство, което може да генерира енергия от движението на дъждовните капки. Соларната клетка е многослойна, а трибоелектричният полимерен материал е полидиметилсилоксан.

Между двете устройства учените са поставили друг полимерен материал – поли (3,4-етилендиокситиофен):поли (стиренсулфонат), или накратко PEDOT:PSS. Той действа като електрод, водещ енергията, произведена от TENG, в слънчевата клетка. Изследователите отбелязват, че и двата полимерни слоя са прозрачни, което позволява на слънчевата клетка да продължи да генерира енергия.

TENG устройството е достигнало максимална сила на тока 33nA и върхово напрежение от 2,14 V при неуточнени условия за изпитване. Повече подробности за производителността на устройството обаче липсват. Учените казват, че са уверени в потенциала за синергия между технологии за производство на енергия.

„Хибридната система за добиване на енергия … може да комбинира предимствата на силния ток на слънчевата клетка и високото напрежение на TENG устройството“, изтъква резюмето на доклада. Това „обещава ефективен подход за събиране на енергия от околната среда при различни климатични условия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*