Изследователи създадоха нов метод за самотониращи се прозорци

Изследователи-химици от UBC са разработили проста и рентабилна техника за създаване на интелигентни прозорци, което би могло да доведе до широкомащабно възприемане на тази енергоспестяваща технология.

Интелигентните прозорци съхраняват енергията в сградата, като преминават от прозрачност към тонирано състояние, динамично контролирайки топлината и светлината от слънцето, в зависимост от нуждите на обитателите и сградите.

„Конвенционалните прозорци губят една трета от цялата енергия, използвана за отопление, вентилация и климатизация на сградите“, казва Къртис Берлингет, професор по химия, химическо и биологично инженерство в Института за квантова материя „Stewart Blusson“. „Технологиите за интелигентни прозорци предлагат възможност за намаляване на тези загуби на енергия, но основното предизвикателство е да се намерят начини тези прозорци да станат по-евтини“.

Вей Ченг, който е ръководил този проект като част от неговата следдипломна работа в UBC, е открил нов начин да направи стъклен материал, който променя цвета си в отговор на въздействие на електричество. Това решение се основава на техника, съвместно разработена в лабораторията на Берлингет. Методът на Ченг се състои в нанасяне на течен разтвор, съдържащ метални йони, върху стъкло, и след това прилагане на ултравиолетова светлина, за да се превърне този слой във филм, който покрива стъклото. Филмът е напълно прозрачен, но става синкав, когато през него преминава електричество. Това всъщност създава активния компонент на интелигентния прозорец.

Интелигентните прозорци струват около $500-1000 на квадратен метър, което е доста висока цена. Новият метод обаче обещава умните прозорци да могат да се произвеждат без високи температури или сложното вакуумно оборудване, каквото понастоящем се използва за направата на такива устройства. По този начин биха се намалили разходите за производство на тониращите се стъкла.

„Нашата техника създава еднородно динамично покритие без необходимост от специални инструменти“, казва Ченг. „Друго предимство на метода е, че е съвместим с много различни метали и е мащабируем“. Динамичните свойства на материала могат да бъдт настроени фино, за да се подобри производителността още повече.

Сега ченг и Берлингет работят по усъвършенстване на техниката, така че да правят все по-големи прозорци, които са стабилни за продължителни периоди от време.

„Един прозорец трябва да е в състояние да изтрае много години и ние трябва да докажем, че нашите прозорци са способни на това“, обяснява Ченг. По думите му, в момента учените експериментират с по-неутрални оттенъци, така че прозорците да станат сиви вместо сини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*