Инфарктите зачестяват покрай температурните екстреми

Големите дневни промени в температурите са свързани със значително по-голям риск от инфаркти и други сърдечни проблеми, сочи ново проучване, представено на 67-та годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология. Като се има предвид, че климатът се изменя и температурните екстреми стават все по-чести, може да се окаже, че глобалното затопляне провокира бум в честотата на инфарктите.

„Очаква се глобалното затопляне да учести екстремните метеорологични събития, което от своя страна може да доведе до големи ежедневни колебания в температурите“, заяви Хедвиг Андерсън, кардиолог от Университета в Мичиган и главен автор на изследването. „Нашето проучване показа, че колебанията във външната температура биха могли да доведат до увеличен брой инфаркти и да повлияят на здравето на сърцето в световен мащаб“.

Съществуват множество доказателства, които показват, че външната температура влияе на честотата на сърдечните пристъпи. Това обаче е първото проучване, което изследва връзката им с внезапните температурни промени.

„Тялото разполага с ефективни системи за реагиране на промените в температурата, но бързите и резки, крайни колебания създават повече стрес върху тези системи. Това може да доведе до много здравословни проблеми“, казва Андерсън.

Заедно с тенденцията за цялостно затопляне промяната на климата води и до все повече екстремни метеорологични събития – топли и студени вълни, екстремни жеги, суши и др.

Изследването се основава на данни от повече от 30 000 пациенти, лекувани в 45 болници в Мичиган в периода 2010-2016 г. Всички пациенти са били подложени на перкутанна коронарна интервенция – процедура, използвана за отваряне на запушени артерии при пациенти с миокарден инфаркт. Изследователите са разгледали температурните колебания, предхождащи всеки инфаркт, въз основа на метеорологичните данни според пощенския код на съответните болници. Ежедневните температурни колебания са разликите емжду най-високата и най-ниската температура, регистрирана в деня на инфаркта.

Резултатите показват, че рискът от сърдечен удар нараства с около 5% за всеки 5 градуса повече в темпертурната разлика (в Целсиеви градуси). Амплитудите от повече от 25 градуса Целзий са свързани с по-голямо увеличение на честотата на инфаркти в сравнение с по-малкото увеличение при температурни колебания. Ефектът е по-изразен в дните с по-висока средна температура. С други думи, големите температурни амплитуди имат най-голямо въздействие в най-топлите дни.

Учените предупреждават, че изследването им не значи, че внезапните температурни промени са единствената причиназа инфаркт; може да има и други фактори.

Докато лекарите мислят за индивидуалните фактори за настъпването на сърдечен инфаркт, за нуждите от промяна в начина на живот и за лекарствата, градските власти трябва да помислят за рисковите фактори на ниво население, казва Хитиндер Гурм, професор по медицина, главен клиничен директор на Michigan Medicine и старши автор на проучването. „Температурните колебания са често срещани и често предсказуеми“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*