Шварценегер съди петролния бизнес заради „убийството на хора по целия свят“

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви, че скоро ще заведе дело срещу големите петролни компании за дългогодишния им принос към изменението на климата и влошаването на околната среда. Шварценегер, който специално обвини големия петролен бизнес в „съзнателно убиване на хора по целия свят“, работи с няколко частни юридически кантори и разработи публичен план за своето дело. Новината се разчу в момент, когато Шварценегер се готви да бъде домакин на голяма екологична конференция във Виена, Австрия – родната му земя.

Шварценегер се надява да повтори успеха на подобен юридически „кръстоносен поход“ срещу тютюневата индустрия. „Това по същество не се различава от проблема с тютюнопушенето“, каза той. „Тютюневата промишленост знае от години… и десетилетия, че пушенето убива хората, вреди им и води до рак, но криеха този факт от хората и го отричаха. След това в крайна сметка се озоваха в съда и трябваше да платят стотици милиони долари. От 1959 г. петролните компании знаят, те са направили свое собствено проучване, че ще се получи глобално затопляне, дължащо се на изкопаемите горива – и че това ще бъде рисковано за живота на хората, че ще убива“.

Шварценегер вярва, че петролните компании имат задължение към обществеността да информират за рисковете от потреблението на горивата. „Изключително безотговорно е да знаете, че вашият продукт убива хора, и да няма предупредителен етикет“, каза той. „Всяка бензиностанция, всяка кола трябва да има предупредителен етикет, всеки продукт, който има изкопаеми горива, трябва да има предупредителен етикет“. Независимо от крайния резултат от делото Шварценегер се надява поне да осветли проблема, използвайки сурови думи, за да опише виновниците. „Не мисля, че има някаква разлика – ако влезеш в стаята и знаеш, че ще убиеш някого, това си е предумишлено убийство. Същото е с петролните компании“.

Снимка: Гейддж Скидмор, CC BY-SA 2.0

3 коментара

  1. Да се занимава с каквото иска. Първо той да се извини, че е карал Хамър и е тровил три пъти повече въздуха спрямо другите хорица с нормални коли. Това не опира до български или занзибарски разбирачи, ако малко поне отбираш от тия работи. Същият тоя прегракна срещу демократите да плямпа за републикански семейни ценности докато откриха, че е таквозил детегледачката и има син от нея. Да не говорим, че докато е бил губернатор на Калифорния е направил между другото „само няколко“ филмчета, като през половината от времето всъщност е отсъствал от работа. Той е абсолютен фейк и търси само да под прожекторите. Гледай „The smartest guy in the room“, но ако имаш малко мозъче в оригинал, не с нашенски измислен превод и ще се посветнеш.

  2. веднага най-великите разбирачи ( българските) се включиха. вземи и се поинтересувай с какво се занимава сега.

  3. Рекъл тоя дето кара (или поне караше) Хамър, че не му стигаше друго за да избие комплексите.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*