ЮАР пред сериозни икономически проблеми заради безводието в Кейптаун

Рейтинговата агенция Moody’s предупреди в понеделник, че водната криза, която засяга Кейптаун, ще доведе до рязко покачване на дълговете на града, а икономиката на провинцията ще се свие за по-дълго време.

Жестоката суша, която засегна Кейптаун и цялата едноименна провинция, ще намали селскостопанската продукция с с 20% през 2018 г., ще унищожи пшеницата и да намали износа на ябълки, грозде и круши за Европа, според националното правителство. Градът се готви за „нулевия ден“ – деня, в който ще остане съвсем без вода – през август.

Една от най-преките щети ще е за оперативните приходи на Кейптаун, според Moody’s, тъй като 10% от тях идват от водни такси.

Рейтинговата агенция изчислява, че капиталовите разходи, свързани с инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, могат да достигнат до 12,7 милиарда ранда (1 милиард долара) през следващите пет години. „Дългосрочните решения вероятно ще изискват значителни капиталови и оперативни разходи“, каза Даниел Мазибуко, анализатор от Moody’s.

Сушата също заплашва да забави икономическия напредък на Южна Африка, който бе нбрал скорост благодарение на селскостопанското производство. Кейптаун генерира почти 10% от общия брутен вътрешен продукт на страната през 2016 г.

Миналия вторник статистическата служба на Южна Африка заяви, че икономиката е нараснала с 3,1% през периода октомври-декември. Това е най-високият коефициент от второто тримесечие на 2016 г. насам.

Правителството на страната обяви сушата за национално бедствие, след като южните и западните региони, включително Кейптаун, бяха силно засегнати от сушата. Кабинетът отпусна допълнителни средства за справяне с кризата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*