Природозащитници в схватка с „Топлофикация Сливен“, която бърза да гори боклуци

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само седмица след като няколко екологични организации, сред които „За Земята – Достъп до правосъдие“, обжалваха издаване на ново комплексно разрешително на „Топлофикация Сливен“, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) издаде разпореждане за предварително изпълнение на комплексното разрешително. То ще даде право на централата да гори отпадъци, докато трае делото. Това съобщиха от природозащитната организация, която е обжалвала и разпореждането на ИАОС.

Изгарянето на отпадъци отделя редица вредни вещества във въздуха. Освен големи количества прахови частици, това включва тежки метали, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Самото придвижване на боклука за горене също замърсява въздуха, а пепелта от изгарянето изисква специално третиране.

В същото време Сливен е сред градовете, в които често се регистрират превишения на праговите стойности за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух.

“Изгарянето на отпадъци с неясно съдържание е вредна практика и по друга причина — български общини изостават значително със системите за разделно събиране и рециклиране, с мерките за подобряване качеството на въздуха и екологичните решения за енерго- и топлопроизводство. Издаденото комплексно разрешително де факто пречи на взимането на адекватни мерки за преодоляването на тези проблеми”, коментират от “За Земята”.

Снимка: Поглед към Сливен от лифта. Фото: Недко Иванов, CC BY 2.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*