Индийският град Диу се захранва 100% от слънцето

Градчето Диу стана първата и единствена община в Индия, която покрива 100% от своите енергийни нужди само със слънчева енергия. Разположен в южния район на индийския щат Гуджарат, Диу се управлява пряко от индийското федерално правителство, което даде приоритет на ръста на слънчевата енергия в цялата страна. Само след три години фокусирано развитие Диу вече разполага с достатъчно слънчева енергия, за да обслужва енергийните нужди на всичките близо 22 000 жители на града. Градчето е също така и участник в инициативата „Мисия умни градове“ на премиера нарендра Моди, която ще осигури финансиране и подкрепа за 100 града в Индия, за да станат по-устойчиви и по-годни за живеене.

През предишните години жителите на Диу получаваха енергия от електроразпределителната мрежа на мрежа на Гуджарат. Днес обаче в града има местни енергийни мрежи – те са притежание на местните хора и се управляват от тях – и транспортират електричеството много по-ефективно.

Макар че се намира на площ от само 42 квадратни километра, Диу се възползва максимално от ограничените си земни ресурси. Слънчеви електроцентрали са построени върху 50 дка в целия град, достигайки капацитет от 13 мегавата: 10 MW наземни системи и 3 MW покривни инсталации. Това е повече от достатъчно, за да отговори на пиковото търсене на енергия на Диу от 7 мегавата.

Преминаването към слънчева енергия се е оказало и икономически изгодно за потребителите в Диу, тъй като месечните им сметки за електричесво са намалели с около дванадесет процента от въвеждането на новата енергийна система. За да се справи с нуждите от енергия през нощта, Диу може да прехвърли излишната енергия в по-голямата мрежа, а след това да черпи енергия от нея, когато е необходимо, когато няма слънце.

Диу е само един пример за развитието на слънчевата енергетика в Индия. Много по-на юг пък се намира международното летище Кочи, първата в света соларно-захранвана аерогара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*