Евро-съд: регулациите за ГМО са неразделна част от законите за околната среда

Съдът на Европейския съюз обяви, че организациите на гражданското общество могат да оспорват начина, по който Европейската комисия разрешава продажбата на генно модифицирани организми (ГМО) на пазара в блока. Решението идва след отказа на Еврокомисията за преразглеждане на решението да се разреши пускането на пазара в ЕС на генно модифицирана соя, произвеждана от Pioneer и Monsanto. Искането бе отправено от немската кампанийна група TestBioTech. Одобрението за соята беше дадено през 2015 г. след положителна оценка на Европейската агенция за хранителна безопасност.

Учените от ЕС многократно са заявявали, че генно модифицираните организми са точно толкова безопасни за хората и околната среда, колкото и немодифицираните. Потребителските организации обаче се противопостявят на това становище. Организацията TestBioTech подаде заявление за преразглеждане на решението на ЕК съгласно регламент, който позволява на групите на гражданското общество да се ангажират с ЕС по въпросите на околната среда. Комисията отхвърли искането им, като заяви, че решенията относно ГМО не са свързани с околната среда.

Сега обаче върховният съд на ЕС отхвърли това твърдение. Той заяви, че регулациите за ГМО са „неразделна част“ от законодателството в областта на околната среда. ГМО са част от „природната среда“, преди да бъдат превърнати в храни, подчерта съдът.

От TestBioTech приветстваха решението и го определиха като „важна стъпка към укрепване на принципа на предпазливост в ЕС“.

ЕС разрешава вноса на над 50 генетично модифицирани култури. Одобренията касаят консумацията от човека, но културите се използват предимно за храна за животни. В Европа се отглежда само една генетично модифицирана култура – вид царевица.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*