Умното улично осветление може да пести на Европа по 2,1 млрд. евро

Европа може да пести ежегодно по 2,1 милиарда евро, ако модернизира лампите си за улично осветление, твърди „Споделени градове“ – програма на ЕС за интелигентните градове. В момента разходите на ЕС за улично осветление възлизат на 3 млрд. евро годишно. При внедряването на интелигентни осветителни тела тази сума може да бъде намалена до 900 млн. евро.

Икономиите в размер на 70% ще са възможни чрез използването на 50-70% по-малко енергия, както и намаляване на бюджетите за поддръжка.

В Европа приблизително 75% от уличното осветление е на повече от 25 години. Поради възрастта си то изисква по-голяма поддръжка.

Същевременно интелигентните осветителни тела носят редица възможности, като мониторинг на замърсяването на въздуха, помощ при паркиране и използване на трафични данни данни за управление на задръстванията.

„Интелигентните осветителни тела са печеливша ситуация за всички. Те помагат на данъкоплатците да намалят сметките за енергия и да направят градовете по-приятна среда, в която да живеят и работят“, казва Нейтън Пиърс, програмен директор на „Споделени градове“.

По думите му, спестесните финансови средства могат да бъдат насочени за подобряването на обществените пространства и създаването на жизненоважни обществени услуги.

Най-новото поколение интелигентно осветление за улицата помага на градските власти да се справят с някои от проблемите, с които кметовете се борят от десетилетия. Така например интелигентните осветителни тела могат да правят мониторинг на замърсяването на въздуха и задръстванията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*