Слънчев панел съхранява енергия, генерирана от дъждовните капки

Изследователи от университета „Соочу“ в Китай са разработили слънчев панел, който може да генерира енергия и от дъждовните капки. Технологията е в състояние да се справи с един от най-големите проблеми на слънчевата енергия – лошото време.

Устройството използва два слоя прозрачен полимер, поставени върху слънчева фотоволтаична (PV) клетка. Триенето на дъждовните капки, които се плъзгат върху повърхността на устройството, създава статично електричество.

„Нашето устройство винаги може да генерира електричество – във всякакво време“, заяви Баокан Сън, професор в университета „Соочу“. Това устройство може да осигурява електричество и през нощта, ако има дъжд“.

Технологията не е първата по рода си. Редица други изследователи разработват подобни слънчеви устройства, наричани трибоелектрични наногенератори.

Проектът на университета „Соочу“ обаче е най-семпъл: един полимерен слой се превръща в електрод както за слънчевата клетка, така и за трибоелектричните наногенератори.

Сега екипът планира да изследва възможностите за интегрирането на тези устройства в мобилни и гъвкави устройства като например дрехи. Ефективността на изходната мощност обаче трябва да бъде подобрена още, за да има добро практическо приложение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*