САЩ очаква 48% ръст на световното потребление на енергия до 2040 г.

48% ръст на световното потребление на енергия ще се наблюдава до 2040 г., прогнозира докладът „Изгледи на международния енергиен пазар 2016“ изготвен от САЩ. Той разглежда страните с бърз икономически растеж, особено тези в Азия. Двете държави, за които се очаква да се развиват най-ускорено в енергиен план, са Индия и Китай: Индия поради внезапната си урбанизация, а Китай заради интензивното си производство.

Заедно Индия и Китай ще отговарят за повече от половината от прогнозираното общо увеличение на енергийното потребление в света за периода до 2040 г. В списъка на страните с висока консумация участват и САЩ и Канада.

На практика това е равно на „добавянето на още едни Китай и Индия към днешното глобално търсене“. Все пак процентът е наполовина на очакваното по-рано благодарение на засиления стремеж към енергийна ефективност.

Топ 10 страни с най-високо потребление на енергия (MWh на човек), World Energy Outlook 2017

Инициативите за енергийна ефективност се движат най-интензивно в ЕС, където акцентът е поставен върху енергийно ефективните сгради. Въпреки всичко високата консумация на енергия продължава да бъде голяма заплаха. Дори ако всички цели на Парижкото споразумение бъдат изпълнени, планетата все още ще е на път към затопляне с 3°C, което ще е катастрофално.

Сред страните, в които е налице най-голяма консумация, са предимно такива, които имат и интензивно производство. Тринидад и Тобаго, Исландия, Катар, Люксембург, Обединени арабски емирства, Канада, Оман, Съединените щати, Саудитска Арабия и Бахрейн са изброени като най-големите потребители на база MWh на глава от населението. От тези държави Катар, Тринидад и Тобаго, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн също са и най-големите производители на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*