Френски арт колектив изгражда най-голямата висяща градина в света

Френски художествен колектив на име Les Machines de L’ile започна работа по плановете си за изграждането на най-голямата висяща градина в света – а тя ще е “с мащаба на висящите градини на Вавилон”. Проектният екип от Нант вече работи върху това, което нарича “Дървото на Чаплата” – масивна интерактивна градина, която ще се простира на площ 48 на 34 метра. Тази “Механична менажерия” ще приканва гостите да се изкачат лабиринтообразните клони и се повозят на една от двете механични чапли за полети, които осигуряват птичи поглед на околната долина Лоара.

„Дървото на чаплата“, което в момента е в процес на изграждане на брега на долината на Лоара, е всъщност третата част от голям художествен проект, наречен „Машинният остров“, който художниците са започнали още през 2007 г. Вдъхновен от творбите на Жул Верн и Леонардо да Винчи, артистичният проект включва “Големия слон” и “Машинната галерия”, както и “Въртележката на морските светове”. Концепцията се върти около механична колекция от гигантски “диви животни”, които обикалят пейзажа по света.

Новият проект ще включва голямо стоманено дърво с тегло около 1500 тона и ширина около 50 метра. Двадесет и два широки “клона” ще бъдат изградени като пешеходни пътеки, достъпни от спираловидно стълбище вътре в “дънера” на дървото. Подавайки се навън от “ствола” на различна височина, посетителите могат да разгледат многобройните пътеки, обвити в зеленина, които създават пищна екосистема от висяща растителност.

На около 35 метра над върха на дървото ще има две платформи, където посетителите ще могат да се качат на борда на два големи “чапли”. Чаплите ще отвеждат пътниците на пътешествие-обиколка, извисявайки се над голямото дърво, осигурявайки зашеметяваща 360-градусова панорама към долината на Лоара.

Създадена от художниците Франсоа Деларозери и Пиер Орефис, инсталацията ще бъде разположена по протежение на брега на река Лоара на няколко метра от къщата на Жул Верн, където той е прекарал младежките си години и където Джон Джеймс Одюбон е отраснал и нарисувал първите си чапли.

„Дървото на чаплата“ трябва да бъде готово към 2022 г. Проектът за 35 милиона евро е финансиран частично с публични средства, но артистичния екип зад проекта се стреми към допълнително финансиране чрез кампания в Kickstarter.

 

Изображения: Les Machines de L’ile

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*