Ръчно изработен дървен остров поставя началото на “паркопелаг” в Копенхаген

Малък дървен остров, който плава в пристанището на Копенхаген, събужда любопитството на местните жители към водите на града. Австралийският архитект Маршал Блечер и датчанинът Магнус Маарбьерг от студио Fokstrot са проектирали зедно CPH-Ø1 – експериментална парк-остров, закрепен чрез буй от вързоп пластмасови бутилки. Островът-парк има за цел да провокира създаването на повече плаващи обществени пространства в града. Изработена като прототип на проекта “Копенхагенските острови”, дървената платформа с площ 22 кв. м. е прободена от една “яма”, в която расте липово дърво. В момента островът се амира в Слузельобет.

Проектът е започнат миналата година с подкрепата на местната програма Kulturhavn365. CPH-Ø1 ще служи като зона за почивка за приключенски настроените жители на Копенхаген, които са приканени да се повозят около острова с лодка или каяк. Общественото пространство може да служи и като малко място за събития с немногобройна публика. Скоро той ще е “домакин” на серия от лекции за бъдещето на плаващите градове. CPH-Ø1 е построен ръчно в корабоплавателните заводи в Копенхаген, използвайки традиционни техники за изграждане на дървени лодки с местни, устойчиво добити материали.

CPH-Ø1 е първият образец на нещо, което би трябвало да се превърне в “паркипелаг” – архипелаг от паркове на вода. По замисъл той ще се състои от девет острова. Те ще предлагат креативни обществени пространства в пристанището, особено в забравени и неизползвани зони. Бъдещите версии може да включват плаващ остров-сауна, плаваща ферми за миди, плаващи градини и дори плаващо кафене. Всички те ще са отворени за обществеността. Островите могат да бъдат свързани пмежду си или да плават поединично.

Изображения: Fokstrot

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*