Санджеев Гупта иска да надмине Мъск с най-голямата батерия в света

Южна Австралия може скоро да се окаже дом на двете най-големи батерии в света, след като SIMEC ZEN Energy на британския милиардер Санджеев Гупта заяви, че ще изгради 120MW решение за съхранение на енергия в австралийската стоманодобивна компания Whyalla. Това ще е съоръженис с 20MW по-голямо от това, което наскоро завърши Tesla на Илън Мъск. Новата батерийна система ще съхранява енергия, генерирана от нова слънчева ферма в стоманодобивната компания, собственост на GFG Alliance.

Интересно в случая е, че правителството на Южна Австралия осигурява 10 млн. долара субсидия за подпомагане на проекта, който ще се намира в Порт Аугуста. Той се разглежда като ключова стъпка към целта на щата – да генерира 75% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2025 г.

Батерията първоначално беше замислена така, че да съответства по мащаб на системата за съхранение на енергия с капацитет 100 MW на Tesla. Сега обаче Гупта е решил да увеличи капацитета поради плановете си да разгърне бизнеса си със системи за слънчева енергия в по-широката област Уайяла.

Южна Австралия е обект на огромен интерес, свързан с енергийния сектор, в последно време. Честите прекъсвания на електрозахранването заради сривове на елетропреносните мрежи провокираха изграждането на многобройни системи за възобновяема енергия. Това на свой ред създде условия за развитието на пазара на решения за съхранение на енергия. Очаква се подобни проекти за възобновяема енергия и съхранение да доведат до по-сигурни доставки в бъдеще, което впоследствие може да доведе и спад на цените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*