Statoil става Equinor: нов облик с нисковъглеродна ориентация

Норвежката компания Statoil, обяви, че ще промени името си на Equinor на 15 май. Подкрепяната от държавата корпорация е взела решение да подкрепи стратегията си за отдръпване от бизнеса с нефт и превръщането сиъв фирма с по-широко енергийно портфолио. Компанията ще се стреми към нисковъглеродно бъдеще, като подобрява сегашната си позиция на „един от най-ефективните от гледна точка на въглерода производители на нефт и газ в света“.

„Светът се променя, също и Statoil. Най-големият преход, който енергийните ни системи някога са виждали, е на ход днес и ние се стремим да бъдем в челните редици на това развитие“, заяви Джон Ерик Райхардсен, председател на борда на Statoil. „Нашата стратегия остава твърда. Името Equinor отразява текущите промени и поддържа нашата стратегия – винаги сигурна, с висока стойност и с ниски въглеродни емисии която очертахме миналата година“.

„[Името] Statoil близо 50 години ни служеше добре“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Statoil Елдар Саетре. „Но когато погледнем към следващите 50 години, отразявайки глобалния енергиен преход и това как ще се развиваме като компания с широко енергийно портфолио, за нас е естествено да променим името си“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*