Чака ни катастрофална загуба на горска флора и фауна заради СО2 емисиите

Планетата може да загуби близо половината от всички растителни и животински видове в горите по света заради увеличението на въглеродните емисии. Нов доклад на Световната федерация за дивата природа показва, че повишаването на температурата с повече от 1,5 градуса по Целзий ще унищожи флората и фауната на жизненоважни екосистеми в Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Учените смятат, че вероятно човечеството върви към покачване на глобалните температури дори с повече – с 3.2 градуса, при което последиците навярно ще са бъдат катастрофални. Прогнозата е на изследователи от Университета на Източна Англия, Университета Джеймс Кук, Центъра за тропически науки за екология и устойчивост, Световна федерация на дивата природа.

Повишение от 3,2 градуса на глобалните температури би убило 60 процента от растителните видове и 50 процента от животинските видове в Амазония, сочи изследването. Ако страните по света се заемат сериозно с въпроса и действат заедно, за да ограничат повишаването на температурата до не повече от 2°С, ще загубим по-малко видове. Въпреки това ще бъдат унищожени около 35% от биологичните видове.

Ако човечеството продължи все така мудно да работи за намаляването на парниковия ефект, повишението може да достигне 4,5°C. За този сценарий много експерти смятат, че ще се случи, ако емисиите продължат да се трупат със сегашното темпо. В този сценарий бихме могли да очакваме да загубим повече от 70% при влечугите и растенията и 60% при бозайниците и птиците.

Компютърните модели за прогнозиране не могат да се приемат за 100% неминуема прогноза, предупреждава Уилям Лорънс, директор в Центъра за тропически науки за екология и устойчивост, но те са добър ориентир какво следва да очакваме. Дори и да са само наполовина верни, предвещанията са ужсяващи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*