Японски слънчеви клетки за автомобили идват на пазара до 2 години

Panasonic и Sekisui Chemical са разработили нови типове слънчеви клетки, които се очаква да бъдат по-трайни и по-евтини за производство. Те са базирани на перовскит и са по-големи от типичните силициеви клетки. Производителите твърдят, че клетките са доста дълготрайни, а това ги прави по-приспособими към заоблени повърхности като например стени и превозни средства.

Новата технология позволява клетката да е по-тънка и по-лека от силициевата, което прави производствения процес по-малко сложен и по-рентабилен – перовскитните соларни клетки се очаква да струват наполовина на „традиционните“.

Двете фирми са получили помощ от Организацията за развитие на нови енергийни и индустриални технологии, която е свързана с Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в Япония.

Докато традиционните силициеви клетки са в състояние да преобразуват приблизително 25% от енергията на слънцето, която ги достига, за перовскитните си клетки Panasonic има за цел да постигне 20% степен на преобразуване – цел, която понастоящем е постигната наполовина. За клетките, които Sekisui Chemicals развива, не е посочено ниво на конверсия, но се очаква да имат продължителност на живот от 10 години.

Очакванията на двете компании са техните разработки да могат да се появят на пазара в рамките на две години и да могат да се използват за големи сгради и коли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*