Великобритания с нов рекорд във вятърната енергия: 14,2 GW

Великобритания постигна нов рекорд за добив на вятърна енергия на 17 март, когато вятърните паркове на страната са генерирали 14,2 GW. Операторът на националната енергийна мрежа потвърди, че към 14:30 GMT вятърната енергия е представлявала 34,2% от всичкото електричество, генерирано във Великобритания.

Рекордното постижение е факт благодарение на ветровитото време, което обхвана голяма част от Европа в съботния ден. В останалата част от енергийния микс 20,3% са произведени чрез газ, атомните електроцентрали са осигурили 17,6%, а въглищата – 12,9%.

„2017 беше рекордна година за зелената енергия и изглежда, че 2018 г. вероятно ще надмине това“, коментира Финтън Сли, директор на системния оператор на националната електропреносна мрежа. Очаква се капацитетът за производство на възобновяема енергия във Великобритания да продължи да расте тази година. RenewableUK, британската търговска асоциация на ВЕИ индустрията, прогнозира, че до края на 2018 г. страната ще може да разчита на още 2GW нови вятърни мощности.

Предишният рекорд, отчетен на Острова, беше 13,8 GW вятърна енергия, записан на 1 март.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*