Последни опити за спасяване на северния бял носорог: ин витро и сурогатна майка

Ин витро намеса и сурогатна майка – с тези последни средства учените ще се опитат да спасят северния бял носорог, след като последният мъжки от този подвид бе приспан вчера. Събитието бе финал на дългогодишна борба, в която главен герой бе мъжкарят Судан.

Судан, последният мъжки северен бял носорог, живя забележителен живот, още преди да стане последният жив мъж от своя вид. През 70-те години на миналия век той има късмета да оцелее в дивата природа – труден подвиг предвид бракониерството в Африка и лудото търсене на рог от носорог в традиционната китайска медицина.

Уловен и преместен в зоологическа градина в тогавашната Чехословакия, Судан стана баща на две дъщери – Набира и Найдин – а сетне се роди и негова „внучка“ – Фату. Судан, Фату, Найдин и още един мъжкар на име Суни бяха преместени в резервата Ол Пейета в Кения през 2009 г. с надеждата, че климатът и здравословните тревни съобщества ще дадат на носорозите по-голям шанс за възпроизвеждане.

Носорозите бяха забелязани да се чифтосват между 2010 г. и 2012 г., но без резултат. Смъртта на Суни пораdи естествени причини през 2014 г. остави Судан като последен жив мъжкар от вида. Малко след това обаче ветеринарите установиха, че нито една от женските Фату и Наджин не може да се размножава по естествен начин.

Природозащитниците предприеха някои иновативни мерки, за да запазят живота на животните. Те се опитаха (неуспешно) да въведат един мъжки от вида южен бял носорог сред женските от вида северен бял носорог, за да се опитат поне частично да спасят гените на изчезващия вид. Регистрираха Судан в приложението Tinder като „най-обещаващ ерген“, за да си помогнат за набиране на средства за ин витро и рехабилитация. Пуснаха дронове над резервата Ол Пейета, за да бранят територията от бракониери.

Сега усилията за спасяването на вида зависят от успеха на подготвяната ин-витро операция. Учените се подготвят да оплодят яйцеклетка от северен бял носорог със сперматозоиди от Судан, която ще бъде имплантирана в тялото на женска от вида южен бял носорог – сурогатна майка. Подобно нещо не е правено никога досега. Стойността на процедурата се очаква да достигне 9 милиона долара. Това обаче е единствената надежда за запазването на вида на земята. Вече тече кампания за набиране на средства засложната ветеринарно-медицинска процедура.

Снимка: резерват Ол Пейета

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*